Overslaan en naar inhoud gaan

Situatie in Oekraïne: we zijn extra waakzaam

Gepubliceerd op:

Doordat Rusland Oekraïne is binnengevallen, is voor velen een erg zorgelijke situatie ontstaan. Met name voor de mensen die in de betreffende landen wonen. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die, direct of indirect, geraakt wordt door deze situatie. We kunnen ons voorstellen dat het ook u bezighoudt. We vertellen u graag hoe wij omgaan met deze situatie.

Bijna geen beleggingen in Rusland

Wij bezitten geen Russische staatsobligaties, omdat Rusland niet voldoet aan onze ESG-vereisten. Daarom sluiten wij ook al jaren alle Russische ondernemingen uit waarin de overheid een belang heeft. Wel bezitten we een beperkt aantal beleggingen in Russische bedrijven, slechts 0,04% van ons totale vermogen. Het verkopen van deze aandelen is nu niet mogelijk. We onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om afstand te doen van deze Russische beleggingen. Uiteraard houden we daarbij ook rekening met de belangen van onze deelnemers.

Invloed op opgebouwde pensioenen nog onzeker

Welke gevolgen de oorlog (in de toekomst) heeft voor onze beleggingen is nog onzeker. Dat betekent dat ook onzeker is of er gevolgen zijn voor onze dekkingsgraad en dus de hoogte van alle opgebouwde pensioenen. We houden dat goed in de gaten en we bereiden ons voor op verschillende scenario’s. Daarom hebben we een crisisteam ingericht dat de (mogelijke) gevolgen voor onze (ex-)deelnemers, werkgevers en pensioengerechtigden in de gaten houdt. En uiteraard ook de gevolgen voor onze beleggingen, dienstverlening en dergelijke.

Bescherming van uw gegevens heeft hoge prioriteit

De oorlog in Oekraïne gaat gepaard met een grotere activiteit op het gebied van cyber. We houden mogelijke ongewenste IT-activiteiten scherp in de gaten. Dat doen we altijd. Nu hebben we extra controles ingevoerd, zodat we uw gegevens optimaal kunnen blijven beschermen.

We volgen de ontwikkelingen nauwkeurig en houden u op de hoogte via onze website. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.