Overslaan en naar inhoud gaan

Mogen we veel of weinig risico nemen met beleggingen? Dit vindt u!

Gepubliceerd op:

Eerder dit jaar vroegen we u om mee te doen aan een onderzoek. Past onze manier van beleggen bij uw verwachtingen en wensen? Hoeveel risico mogen we nemen? Dat vinden we belangrijk om te weten. Want we zijn er als pensioenfonds vóór u en námens u. 

Dit vindt u

Veel mensen hebben de tijd genomen om onze vragen in te vullen. Daar zijn we heel blij mee. De belangrijkste uitkomsten staan hieronder op een rij:

  • Er waren bijna 8.500 volledig ingevulde vragenlijsten!  
  • ‘Niet te veel risico nemen met beleggingen’. Op een schaal van 10 (1 = geen risico, 10 = veel risico) kwam er een gemiddelde score van 4,8 uit. Een beetje risico is nodig om het pensioen te laten groeien. Maar niet meer dan noodzakelijk.
  • Jongeren zijn meer bereid dan ouderen om een hoog risico te nemen. Mannen zijn ten opzichte van vrouwen bereid meer risico te nemen. Dat geldt ook voor mensen met een hoger inkomen ten opzichte van mensen met een minder hoog inkomen. 
  • Eén op de vijf mensen zegt dat ze een fors lager pensioen niet kunnen opvangen. 58-plussers geven dit vaker aan dan jongere mensen. 
  • Bijna 70% wil graag dat professionals het beleggingsrisico bepalen. Dus niet de deelnemers.
  • Drie op de vijf mensen heeft liever een zo stabiel mogelijk pensioen in plaats van een variabel pensioen.

De uitkomsten van dit onderzoek helpen ons bij het uitwerken van ons beleggingsbeleid. En bij de gesprekken die wij voeren met onder andere sociale partners over de nieuwe pensioenregeling.