Overslaan en naar inhoud gaan

BPL Pensioen verhoogt álle opgebouwde en ingegane pensioenen met 4,2%

Gepubliceerd op:

Goed nieuws! We kunnen de pensioenen ook per 1 januari 2024 verhogen. Dat doen we met 4,2%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

We verhogen alle pensioenen. Dus voor iedereen die al pensioen van ons krijgt, iedereen die pensioen bij ons opbouwt én iedereen die in het verleden pensioen bij ons opbouwde en dat bij ons heeft laten staan. 

  • Krijgt u al pensioen? In januari 2024 krijgt u uw verhoogde pensioen. In januari 2024 krijgt u een uitkeringsspecificatie waarin de hoogte van uw verhoogde pensioen staat.
  • Bent u nog niet met pensioen? Uiterlijk begin februari is de verhoging van uw pensioen verwerkt in de bedragen die u ziet in Mijn Pensioenoverzicht én onze pensioenplanner.

Waarom worden de pensioenen met 4,2% verhoogd?

We zijn blij dat we uw pensioen kunnen verhogen. We willen uw pensioen graag mee laten groeien met de stijgende prijzen. Daarom hebben we vele berekeningen gemaakt. We kijken daarvoor naar verschillende dingen:  
(1) Naar de stijging van de prijzen,  
(2) de gevolgen voor de dekkingsgraad,  
(3) wat eerlijk is en  
(4) wat wettelijk toegestaan is.

Zorgvuldig besluit

Op basis van zorgvuldige afwegingen zijn we gekomen tot dit percentage. Er móet genoeg geld in kas blijven voor alle pensioenen die we in de toekomst moeten betalen. En voor de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen in 2027. Tegelijkertijd zien we dat alles duurder wordt. De noodzaak om de pensioenen mee te laten groeien is hoog. Alles afwegende komen we op 4,2% uit. 

Versoepelde regels van de overheid

Deze verhoging is, net als de vorige verhogingen, mogelijk door versoepelde regels van de overheid. Met die versoepeling loopt de overheid alvast vooruit op de nieuwe regels voor pensioen. Wij stappen per 1 januari 2027 over op een nieuwe pensioenregeling.

Wat betekent een verhoging voor de toekomst?

Bij ieder besluit kijken we naar de gevolgen op de korte én lange termijn, en wat dat betekent voor de verschillende leeftijdsgroepen. Deze verhoging van de pensioenen is nú voor iedereen goed. Want de verhoging geldt voor álle opgebouwde én ingegane pensioenen. Die gaan allemaal met 4,2% omhoog. Door de verhoging van de pensioenen daalt onze dekkingsgraad. Dat heeft gevolgen voor toekomstige verhogingen. Maar ook voor de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Er is dan minder geld te verdelen. De gevolgen zijn voor iedere leeftijdsgroep anders. Bij het nemen van ons besluit hebben we het hier uiteraard over gehad. Hier leest u over de gevolgen per leeftijdsgroep, waar we verder rekening mee hebben gehouden en hoe we tot 4,2% zijn gekomen.

Veelgestelde vragen

Bekijk ook de veelgestelde vragen en antwoorden over de verhoging van uw pensioen in januari 2024 (pdf).