Overslaan en naar inhoud gaan

5 vragen die we wel eens krijgen over Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Gepubliceerd op:

We vroegen bestuurder Linda Slagter, portefeuillehouder Maatschappelijk Verantwoord Beleggen ze te beantwoorden. 

1. Wat is maatschappelijk verantwoord beleggen?

“Dat betekent dat je bij je beleggingen kijkt naar de verwachte opbrengsten van die beleggingen. Én daarbij extra kijkt of er milieu- of sociale risico’s zijn die de waarde van de beleggingen bedreigen. Daarnaast kijk je of een belegging niet slecht is voor het milieu of de maatschappij.”

2. Waarom belegt BPL Pensioen maatschappelijk verantwoord?

“Wij geloven erin dat maatschappelijk verantwoord beleggen dé manier is om te zorgen voor úw pensioen. En daarmee dragen we bij aan een leefbare wereld voor nu en in de toekomst. Een wereld waarin onze deelnemers van hun pensioen kunnen genieten. Maar waarin ook toekomstige generaties, zoals onze (klein)kinderen, een mooie toekomst hebben. Want willen we niet allemaal kunnen genieten van schoon drinkwater, schone lucht en een gezonde bodem? Daarom vinden wij het belangrijk niet alleen naar de opbrengsten van beleggingen te kijken. We willen juist ook rekening houden met de maatschappij. Wij geloven erin dat die twee doelen elkaar niet in de weg staan. We kunnen zorgen voor een goed pensioen én een steentje bijdragen aan een leefbare wereld.”

3. Wat betekent maatschappelijk verantwoord beleggen voor mijn pensioen?

“Vaak wordt gedacht dat maatschappelijk verantwoorde beleggingen minder opbrengen. Maar dat is niet waar. Uiteraard moet je opletten waarin je belegt. Niet in ieder ‘duurzaam initiatief’ kan en wil je beleggen. Want ons belangrijkste doel blijft ‘zorgen voor uw pensioen’. Daarom blijven we in eerste instantie kijken naar wat een belegging oplevert. Vanaf 2017 passen wij ons duurzaamheidsbeleid nog strikter toe. Voor de aandelenbeleggingen leverde dat jaarlijks méér rendement op dan wanneer we niet maatschappelijk verantwoord zouden beleggen. Dit houden wij in de gaten en tonen we ook in ons maatschappelijk verantwoord beleggen rapport.”

4. Waar kijken jullie naar bij het maken van keuzes voor de beleggingen?

“Allereerst kijken we naar wat onze deelnemers belangrijk vinden. Daarvoor doen we verschillende onderzoeken. Daarnaast volgen we bij het maken van keuzes voor onze beleggingen de OESO-richtlijnen (pdf) en de wereldwijde VN Global Compact principes strikt op.  Door deze richtlijnen na te leven blijven we weg van de discussie wat wel en niet maatschappelijk verantwoord is. Bijvoorbeeld,  de één vindt dat elektrisch rijden beter is voor het milieu, en dus een maatschappelijk verantwoorde belegging zou zijn. De ander vindt dat juist niet omdat er bij de productie van staal en accu’s veel CO2 broeikasgasemissies vrijkomen en milieuvervuiling optreedt.  

Als we de richtlijnen en principes toepassen en dan  nog twijfelen over een belegging, dan beleggen we niet in dat land of bedrijf. Dat noemen we uitsluiten. In de praktijk beleggen we daarom bijvoorbeeld niet of nauwelijks in palmoliebedrijven. Die bedrijven scoren namelijk vaak slecht op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten of milieurechten. Ze zorgen bijvoorbeeld voor ontbossing. Door de principes en richtlijnen strikt na te leven, worden onze beleggingen steeds duurzamer. 

5. Zijn er ook dingen waarin niet belegd wordt? Beleggen jullie bijvoorbeeld in wapens, fossiele brandstoffen en landen die in oorlog zijn?

“In ons beleggingsbeleid staat dat we beleggingen in controversiële wapens, zoals kernwapens en fossiele brandstoffen als steenkolen en teerzanden zoveel mogelijk beperken. Dat klinkt mogelijk een beetje vaag, maar is wel het eerlijke verhaal. 

We kunnen namelijk niet 100% garanderen dat wij via onze beleggingen geen betrokkenheid hebben bij deze producten én soms is het ook een bewuste keuze. Een bedrijf dat de afgelopen jaren hard gewerkt heeft om de afhankelijkheid van steenkolen af te bouwen om zich aan te passen aan de energietransitie wil je niet nu gaan uitsluiten omdat 1% van de omzet nog afkomstig is uit de winning van steenkool. Voor oliebedrijven geldt aanvullend dat ze moeten aantonen dat ze zich inzetten op de energietransitie. 

Landen die in oorlog zijn vallen over het algemeen door het volgen van de richtlijnen al af. Maar ook daar zijn soms ‘grijze gebieden’ waarbij de situatie zeer ingewikkeld kan zijn en waarbij het aanhouden van een belegging in een land of bedrijf discutabel zal blijven. Een producent van auto’s die ook levert in een land dat in oorlog is, moet je die uitsluiten omdat er mogelijk gebruik gemaakt wordt van die auto’s voor het begaan van misdrijven?

Wij willen onze tijd het liefst besteden aan het verzorgen van een goed pensioen voor onze deelnemers. En daarom maken we gebruik van internationale richtlijnen, onafhankelijk onderzoek en zorgvuldig samengestelde criteria. Dit om weg te blijven van complexe discussies waarin ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd eenduidig is.

Linda Slagter, bestuurder BPL Pensioen en portefeuillehouder Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Lees meer over waarin we beleggen