Overslaan en naar inhoud gaan

Onderzoek naar risico en beleggen

Gepubliceerd op:

In november van 2023 deden we een onderzoek. We vroegen gepensioneerden én (ex-) deelnemers hoeveel risico we mogen nemen met onze beleggingen. De uitkomsten leest u hier.   

Wie deed mee? 

We hebben iedereen gevraagd met een pensioen bij BPL Pensioen. Dus, mensen die nog pensioen opbouwen en ex-deelnemers die nog pensioen hebben staan bij ons. En natuurlijk iedereen die een pensioen van ons krijgt. Uiteindelijk hebben 8.786 mensen anoniem de vragenlijst ingevuld. Bedankt. Wij vinden het fijn dat u mee wilt praten over uw pensioen. 

Beleggen levert meer op dan sparen

U en uw werkgever betalen/betaalden premie voor uw pensioen. Dat geld beleggen wij voor u. Want, beleggen levert meer op dan sparen. Meer daarover leest u op de webpagina over beleggingen. Beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Daarom stelden we u een aantal vragen in ons onderzoek. Over hoeveel risico we mogen nemen.

Verschillen tussen jong en oud 

De uitkomsten lijken erg op die van ons vorige onderzoek (2021). Ook toen was er een verschil tussen de jongeren en de ouderen. Ouderen willen het liefst zoveel mogelijk zekerheid. Jongeren willen wel wat risico nemen. 

Gevolgen voor ons beleggingsbeleid

Er zijn nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Ook BPL Pensioen moet daarom de pensioenregeling aanpassen. Dat doen we in 2027. Uit de uitkomsten van het onderzoek komt naar voren dat we bij onze beleggingen (na de overstap op nieuwe pensioenregeling):

  • Voor jongeren iets meer risico kunnen nemen. Want voor hen verwachten we dat dit op lange termijn tot een hoger pensioen leidt. 
  • Voor ouderen nemen we juist iets minder risico. Zo is er meer zekerheid over de hoogte van het pensioen, zodra de pensioendatum dichterbij komt.

Veel steun voor duurzaam beleggen

Wat ook opviel in de uitkomsten is dat onze deelnemers heel ‘groen’ zijn. Uit het onderzoek blijkt dat jullie willen dat wij zo duurzaam mogelijk beleggen. Dat deden we al en dat blijven we dus ook zeker doen. Dat daarvoor veel steun is, vinden we fijn. 
Tot slot waren we blij verrast met het grote aantal mensen dat reageerde op de oproep om uw interesse aan te geven voor het Verantwoordingsorgaan (VO). Daar reageerden maar liefst 81 personen op. Inmiddels is er voor deze mensen een online bijeenkomst geweest.

Waarom dit onderzoek?

Het korte antwoord op deze vraag is: omdat het moet. Eén keer in de 5 jaar moeten wij u vragen stellen over onze beleggingen. Maar we doen het ook omdat we het willen. Wij werken samen met specialisten op het gebied van beleggingen. En dat doen we voor ú. We horen daarom graag van u hoeveel risico wij mogen nemen met onze beleggingen. Want het gaat tenslotte om úw pensioen.  

Geen antwoorden op persoonlijke vragen

Een dergelijk onderzoek is niet voor iedereen makkelijk in te vullen. Dat weten we. We doen ons best om de vragen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Maar het kan altijd beter. We hebben veel feedback gekregen toen we aan het eind van de vragenlijst vroegen ‘Wilt u nog iets meegeven aan BPL Pensioen?’ Dat helpt ons voor een volgende keer. Over ongeveer 5 jaar herhalen we het onderzoek en proberen we de vragen nóg begrijpelijker te maken.

We zagen ook dat een aantal van u een vraag aan ons stelde. We kunnen de vragenstellers helaas geen antwoord geven, want het onderzoek was anoniem. Blijf niet zitten met uw vraag. Neem contact met ons op als u uw vraag graag beantwoord wilt zien.