Overslaan en naar inhoud gaan

Waarde beleggingen daalt, dekkingsgraad stijgt

Gepubliceerd op:

BPL Pensioen belegt voor uw pensioen. Want beleggen is nodig voor een goed pensioen. Beleggen levert meer op dan sparen. De voortdurende oorlog in Oekraïne heeft gevolgen voor beleggingen wereldwijd. Ook voor BPL Pensioen. Onze beleggingen brengen momenteel niets op. Toch is onze dekkingsgraad de afgelopen maanden gestegen. Hoe kan dat?

De dekkingsgraad laat zien of we voldoende geld hebben om de pensioenen te kunnen betalen

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat we hebben (ons vermogen) én het geld dat we nodig hebben om de pensioenen nú en later te kunnen betalen. Ook de rente en beleggingsopbrengsten hebben invloed op de dekkingsgraad.

  • Beleggingsopbrengsten zijn goed voor onze dekkingsgraad. Hoe hoger de opbrengsten, hoe hoger de waarde van de beleggingen. Het gemiddelde rendement over onze beleggingen in de afgelopen 10 jaar was 7,4%. De negatieve beleggingsopbrengsten in 2022 hebben een negatieve invloed op de dekkingsgraad. 
  • De rente bepaalt hoeveel geld we moeten reserveren om de pensioenen te kunnen betalen, nu en later. Hoe hoger de rente, hoe minder geld we in kas hoeven te hebben. De rente stijgt de laatste maanden. Dat betekent dat we nú minder geld nodig hebben. 

Het effect van de stijging van de rente is op dit moment groter dan het effect van de daling van de beleggingsopbrengsten. Per saldo stijgt de dekkingsgraad dus.

Meer weten?