Overslaan en naar inhoud gaan

De nieuwe pensioenregels: dit verandert

Nu hebt u een pensioenregeling met afspraken over de hoogte van uw pensioen. Door de nieuwe regels wordt de hoogte van uw pensioen minder zeker dan nu. Maar uw pensioen kan wel sneller omhoog als het goed gaat met de economie.

Pensioen met afspraken over wat u betaalt, geen beloftes over wat u krijgt

De meeste werknemers in Nederland hebben een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de pensioenen. De verwachting hierover kan nu niet altijd worden waargemaakt. In het nieuwe pensioen spreken we af hoeveel geld u en uw werkgever betalen voor uw pensioen. We laten zien hoe dat bedrag jaarlijks groeit door de opbrengsten uit beleggingen. We doen geen beloftes. Het bedrag kan jaarlijks een beetje wijzigen.

Meer informatie

Partnerpensioen afhankelijk van hoogte inkomen óf hoogte pensioen

Als u overlijdt, krijgen uw partner en kinderen een nabestaandenpensioen. De regels voor het nabestaandenpensioen zijn straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar uw partner en kinderen op kunnen rekenen.  

In het kort: 

  • Overlijdt u voor u uw pensioen laat ingaan? Dan krijgt uw partner een vast percentage van uw inkomen. (Welk percentage geldt is nog niet bekend. Daar praten sociale partners nog over.)
  • Overlijdt u als u met pensioen bent? Dan hangt de hoogte af van het pensioen dat u hebt opgebouwd.

Benieuwd wanneer de nieuwe regels klaar zijn? Bekijk de planning van het nieuwe pensioen.

Maximaal 10% van pensioen in één keer laten uitbetalen

Op het moment dat u pensioen aanvraagt heeft u meerdere keuzes. Dat blijft zo. Zo blijft u zelf kiezen wanneer u met pensioen gaat en of u ouderdomspensioen wil inruilen voor een hoger nabestaandenpensioen. Er komt mogelijk een extra keuze bij. U kunt maximaal 10% van uw pensioen in één keer laten uitbetalen. 

Dit bedrag kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het gedeeltelijk afbetalen van uw hypotheek, een verbouwing of een wereldreis. Let op: door het laten uitbetalen van maximaal 10% van uw pensioen, wordt uw levenslange pensioen lager. En doordat uw inkomen hoger is in het jaar dat u het bedrag opneemt, zou het kunnen dat u meer belasting moet betalen. En het kan zijn dat u geen/minder zorg- of huurtoeslag krijgt. 
 

Bekijk de video wat verandert er en wat blijft hetzelfde?